11 november 2020

Een coronavirus vaccin komt er, maar we moeten nog even geduld hebben

Author picture

5 min. read

Het Pfizer/ BioNTech vaccin geeft kort na de injectie bescherming tegen milde ziekteverschijnselen en misschien zelfs virus verspreiding. Dit vaccin beschermt door antistoffen op te wekken tegen het eiwit dat er voor zorgt dat het virus de cel binnenkomt. Vrijwel alle vaccins die in de pijplijn zitten zijn op dit principe gebaseerd, dus er komt een vaccin aan. Het Pfizer/ BioNTech vaccin heeft echter twee nadelen: het heeft twee injecties nodig met vrij onstabiel RNA en het moet op droogijs van -80 graden Celsius vervoert.

Het is daarmee duur en alleen weggelegd voor de mensen die in hoogontwikkelde landen wonen.

Ik verwacht echter dat we snel zullen weten of een vaccin dat maar een enkele keer hoeft te worden ingespoten, goedkoop te maken is en goed blijft in de ijskast of zelfs kamertemperatuur, net zo goed werkt.

Over Jaap Goudsmit

Jaap Goudsmit is arts en viroloog verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health en wetenschappelijk directeur van het Human Vaccines Project, een NGO die onze afweer tegen ziekte probeert te doorgronden zodat er sneller en betere vaccins kunnen worden gemaakt.

Jaap Goudsmit