18 december 2020

2021: Vaccins gaan dit jaar alle 60-plussers tegen COVID-19 beschermen en de maatschappij wordt weer normaal

Author picture

5 min. read

De vaccins die volgend jaar gebruikt gaan worden vallen in twee categorieën:

  1. De mRNA vaccins die het lichaam aanzetten tot het maken van het S eiwit en antistoffen opwekken die het virus neutraliseren. Het Pfizer/ BioNTech moet bewaard bij -80 graden Celsius en het Moderna bij - 20 graden. Deze vaccins hebben een beschermingsgraad van 95 %.
  2. Volgend jaar krijgen we de resultaten van de eiwit vaccins, die in twee smaken komen: adenovirus vector vaccins, van het Russische Gamaleya , van Astra Zenika en Janssen Vaccines and de recombinant Spike eiwit vaccines van Novavax en Sanofi/GSK . Deze vaccins wekken direct neutraliserende antistoffen op, vaak hoger dan de mRNA vaccins, beschermen mogelijk daardoor langer en kunnen in een gewone ijskast bewaard. Alle vaccins bestaan uit twee injecties met uitzondering van het Janssen vaccin, dat aan een enkele injectie genoeg heeft.

Over Jaap Goudsmit

Jaap Goudsmit is arts en viroloog verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health en wetenschappelijk directeur van het Human Vaccines Project, een NGO die onze afweer tegen ziekte probeert te doorgronden zodat er sneller en betere vaccins kunnen worden gemaakt.

Jaap Goudsmit