10 februari 2021

Jaap Goudsmit in Op1 van 10 februari: Kan de derde golf nog voorkomen worden?

Author picture

11 min. listen

Er werken twee tegengestelde krachten tegen elkaar in gedurende deze fase van de pandemie. Er zijn nu vaccins aan de ene kant die allemaal hetzelfde werkingsmechanisme hebben en door elkaar gebruikt kunnen worden en andere kant komen er virus varianten op die besmettelijker zijn dan het virus dat de eerste golf van de epidemie in het voorjaar van 2020 veroorzaakte. We kunnen niet de derde golf van de infectie voorkomen omdat de huidige vaccins , welke dat ook maar is, maar gedeeltelijk beschermen tegen een milde infectie met elk van de virus varianten die nu de epidemie beheersen. Het blijkt echter dat alle vaccins tussen de 90 en 100% beschermen tegen zo een ernstige ziekte, dat je op de IC belandt. De derde golf van IC opnames en verhoogde sterfte aan COVID-19 kan voorkomen door de komende twee maanden alle 60-plussers hun eerste prik te geven.

Over Jaap Goudsmit

Jaap Goudsmit is arts en viroloog verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health en wetenschappelijk directeur van het Human Vaccines Project, een NGO die onze afweer tegen ziekte probeert te doorgronden zodat er sneller en betere vaccins kunnen worden gemaakt.

Jaap Goudsmit