14 maart 2021

Een rituele DAG VAN DE BEVRIJDING van alle corona maatregelen op 1 juli

Author picture

1:38 hour listen

10%

blijvend last van vermoeidheid

In de praktijk blijkt het moeilijk voor de overheid om los te laten. We zijn door een aantal golven van infecties met het coronavirus gegaan. De golven waren aan de ene kant grote golven van infectie me soms milde verschijnselen en aan de andere kant als gevolg van het eerste kleinere golven van ziekkenhuisopnames en overlijden aan of door het virus. De eerste golf vorig jaar maart/april 2020 was beiden tegelijk net als de tweede golf in augustus tot december 2020. Dit maakte dat de overheid genoodzaakt was zich te richten op het beperken van de IC bezetting en enigszins de sterfte te beperken. Als je 2020 overziet, is dat maar beperkt gelukt. De oversterfte aan of met corona bleek uiteindelijk 15.000 te zijn . Dit terwijl andere landen daar ver onder bleven. Bij de derde golf waar we nu in februari/maart 2021 in zitten, hebben we voor het eerst kans door de vaccinatie zo snel als het kan uit te voeren, de derde golf van ziekte en dood bij de ouderen abrupt te laten eindigen. Virus infecties onder de mensen van middelbare leeftijden, jong volwassenen en tieners zullen dan doorgaan totdat die ook zijn gevaccineerd, met als grootste risico dat z'n 10% blijvend last houden van vermoeidheid, concentratiestoornissen en vergeetachtigheid die het dagelijks leven moeilijker maken. Dit kan wel een jaar aanhouden. Hier moet meer studie naar gedaan om te kijken hoe dit te voorspellen en te voorkomen.

Wat mij het meeste opviel uiteindelijk is dat we bleven zitten met een zeer groot aantal infecties per week tot op de dag van vandaag ondanks de steeds strengere maatregelen. Dat werd geweten aan de varianten, maar het opduiken van de varianten die in alle gevallen of het nu de Engelse variant betrof of de Zuid-Afrikaanse of de Braziliaanse, infectieuzer waren dan zijn of haar voorganger, wordt tot op de dag van vandaag onvolledig bijgehouden en gerapporteerd. Dat moet anders. We willen weten wat de overheid voor ons doet en niet de hele dag horen wat wij voor en van de overheid moeten doen. Daarvoor moet er een beter testbeleid komen en dat kan alleen als er zelftesten bij de drogist te halen zijn. Daar kan de overheid voor zorgen: goede testen tot de markt toelaten in plaats van het huidige restrictieve beleid. We horen wel elke dag hoeveel infecties er in de teststraten zijn vastgesteld, maar niet hoe snel de vaccinaties gaan en wie er inmiddels gevaccineerd zijn.

Laat ik duidelijk zijn: er is maar een enkele manier om uit de huidige crisis te komen: nog sneller vaccineren, alleen leeftijd als criterium en zo min mogelijk voordringers. Dat blijkt overtuigend uit onderzoek uit Engeland en Israel. Als een leeftijdsgroep is gevaccineerd gaande van oud naar jong, dan stromen in ongekend tempo de ICs leeg. Wat daar bij is gekomen aan kennis de afgelopen weken is dat de eerste prik het merendeel van het werk doet en dat de bescherming vooral voor de gevaccineerde geldt, die beschermd tegen ernstig ziek worden. Dat risico is het grootst onder 60-plussers, vandaar vaccineren van oud naar jong. Om het leeftijdscriterium te gebruiken heeft nog een voordeel: het vraagt weinig infrastructuur, iemand hoeft alleen zijn paspoort te laten zien.

De centrale vraag van het moment is:

wat mogen de gevaccineerden van boven de 60 zodra ze gevaccineerd zijn en wat mag dan de rest. Wat mij betreft kan dan alles open, maar dan moet het zelf testen en snel testen op lokatie volop kunnen draaien en voor alle jongeren beschikbaar zijn. En daarna gaat het om het risico dat sommigen met een verhoogd risico nog niet gevaccineerd zijn. Maar alles allen boven de 60 zijn gevaccineerd zijn de maatschappelijke risico’s voor stagnatie grotendeels geweken. De overheid moet zich erop voorbereiden dat vanaf deze september of volgend jaar alle 60-plussers via de huisarts gevaccineerd worden tegen griep en COVID-19 tegelijk, met op de achterhand tegen pneumococcen pneumonie en gordelroos en kinkhoest. De uitdaging wordt of de overheid durft.

De overheid lijkt nu al moeite te hebben, zelfs als de vaccinatie van ouderen voltooid is en er tests zijn voor de jongeren terwijl de vaccinatie van die jongeren wordt voltooid, om de macht of beter de autonomie aan de bevolking terug te geven. Het lijkt wel of de overheid gehecht is aan de maatregelen. Het is altijd al moeilijk geweest om maatregelen terug te draaien, maar nu is dat meer nodig dan ooit na zo’n lange periode van restricties. In de podcast komen we gezamenlijk tot de conclusie dat een rituele dag van de bevrijding van alle coronamaatreglen nodig en gewenst is om iedereen te laten voelen dat ze de macht over zijn of haar leven weer terug hebben. Maar dan ook compleet.

De podcast bouwt de argumentatie daarvoor op.Over Jaap Goudsmit

Jaap Goudsmit is arts en viroloog verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health en wetenschappelijk directeur van het Human Vaccines Project, een NGO die onze afweer tegen ziekte probeert te doorgronden zodat er sneller en betere vaccins kunnen worden gemaakt.

Jaap Goudsmit